Ajankohtaista

FEPEDAn hallitus kokousti 12.-13.4.2019 Baselissa

Tämän vuoden ensimmäinen hallituksen kokous pidettiin Sveitsin Baselissa. Sveitsin kuulovammaisten lasten vanhempainliitto SVEHK toimi kokouksen isäntänä ja toivotti osallistujat lämpimästi tervetulleiksi. Osallistujia oli yhteensä 11 jäsenmaasta, joista osa oli mukana skypen välityksellä. Ilahduttavaa oli saada mukaan pitkähkön tauon jälkeen Ruotsi ja Italia.

Yksi kokouksen keskustelun pääaiheista oli tuleva Eurofest-leiri Saksan Dorfweilissa elokuussa 2019. Leirin projektipäällikkö Nicole Schilling kertoi valmistelujen etenemisestä. Ilmoittautuneita on tullut jo mukavasti, mutta vielä on tilaa ja ilmoittautuminen on edelleen avoinna. Vielä siis ehdit ilmoittautua mukaan yhteen kesän mukavimmista kansainvälisistä tapahtumista!

Hallituksen kokouksessa keskusteltiin myös uusien jäsenmaiden mukaan ottamisesta sekä vanhojen jäsenmaiden aktivoinnista. Hallitus päätti kokouksessa myös hakea World Hearing Forumin jäsenyyttä. World Hearing Forum toimii WHO:n alaisuudessa. Edunvalvonnan osalta keskustelua käytiin mm. tulevista EU-vaaleista ja niiden esteettömyydestä. Tämän teeman osalta yhteistyötä tehdään myös muiden eurooppalaisten kuulovamma-alan järjestöjen kanssa.

FEPEDAn seuraava hallituksen kokous sekä vuosikokous pidetään lokakuussa 2019 Prahassa.

Euroopan kuulovamma-alan kattojärjestöjen kokous 13.3.2019

FEPEDA osallistui Euroopan kuulovamma-alan kattojärjestöjen (Platform) kokoukseen Barcelonassa 13.3.2019. Asialistalla oli mm. Euroopan esteettömyysdirektiivi, jonka äänestystä seurasimme kokouksessa suoran lähetyksen kautta. Vaikka direktiivi hyväksyttiin Euroopan parlamentissa vihdoin, esteettömyyden puolesta työtä on vielä paljon edessä, sillä direktiivi ei kata kaikkia alueita (esimerkiksi liikenne, rakennukset).

Kokouksen lisäksi pääsimme tutustumaan EURO-CIU:n ja EBdN:n tiloihin ja henkilökuntaan.

Fepeda press release 3.3.2019: World Hearing Day 2019. Early identification and intervention for hearing loss.

(Helsinki, 3.3.2019) On the World Hearing Day 2019, the European Federation of Parents of Hearing Impaired Children (FEPEDA) would like to join World Health Organization’s (WHO) message and draw attention to the importance of early identification and intervention for hearing loss.

Read more.

Fepeda Eurofest 4.– 9. 8. 2019 ilmoittautuminen on auennut!

Ilmoittautuminen Fepedan kesäleirille on nyt auki.

Tutustu leiriin ja sen ohjelmaan tarkemmin tämän esitteen kautta.

Ilmoittautuminen tapahtuu osoitteessa: https://goo.gl/forms/C6UXekgibZQbPTpX2

Eurofest 4.– 9. 8. 2019

Fepedan seuraava perheleiri järjestetään 2019 elokuun alkupuolella Saksassa. Lisätietoja tulossa pian!

 

Fepeda-uutiskirje 2/2018

Fepeda on julkaissut viimeisimmän uutiskirjeensä. Voit lukea sen tästä.

Uutiskirjeestä löydät lisätietoa muun muassa ensi vuonna Saksassa järjestettävästä Eurofest-perheleiristä.

Fepedan uutiskirje 1/2018

Fepeda on julkaissut viimeisimmän uutiskirjeensä. Voit lukea sen tästä.

Yksi tämän vuoden päätavoitteista FEPEDA:lla on kasvattaa järjestön tunnettuutta perhetasolla. Tähän pyritään muun muassa viestinnällä, verkostoitumisella ja aktivoimalla jäsenmaita kutsumaan maahanmuuttajaperheitä mukaan toimintaan. FEPEDA 2019 -kesäleirin suunnittelu on myös alkanut ja jatkuu siitä vastaavan työryhmän sisällä.

FCEI-konferenssi (Family Centred Early Intervention) järjestettiin Itävallan Bad Ischlissä nyt neljännen kerran. Kaikkiaan oikein onnistunut konferenssi! Osallistujia oli 36 eri maasta ja tämän vuoden kokoavana teemana oli ”Principles into Practise”. Alla muutamia poimintoja konferenssin annista, esittäjien materiaalit tulevat myöhemmin tällä viikolla konferenssin kotisivuille www.fcei.at. Kannattaa mennä tutustumaan materiaaleihin tarkemmin! Lyhyimmät esitykset olivat vain puolen tunnin mittaisia ja niitä oli rinnakkain useampia, joten kaikkiin emme päässeet mukaan.

Pre-conference 13.6.

Perinteiseen tapaan ennen varsinaista pääkonferenssia järjestettiin ns. pre-conference, johon erityisesti mukaan toivottiin kuulovammaisten lasten vanhempia. Tänä vuonna keskusteluteemana oli mm. lasten turvallisuus (esim. O.U.R.- project, O= observe, U= understand, R= respond). Iltapäivällä ohjelmaa oli erityisesti vanhemmille. Vanhemmat eri puolilta maailmaa esittäytyivät ja kertoivat lyhyesti taustoistaan. Tämän jälkeen oli paneelikeskustelu, jota vetivät Janet DesGeorges ja Sari Paloposki. Paneelin erityisenä teemana oli ”parent leadership”. Kuulimme hyviä vinkkejä sekä panelisteilta että aktiiviselta yleisöltä.

Pääkonferenssi 14.-15.6.

Konferenssin virallisessa avajaistilaisuudessa nähtiin videotervehdykset lapsilta eri puolilta maailmaa. Mukana olivat hienosti edustettuina myös suomalaiset lapset! Tietoturvasyistä videota ei voi vapaasti jakaa, mutta jos saamme luvan, voisimme näyttää sen esimerkiksi tulevilla kesäpäivillä. Video oli todella hieno!

Konferenssissa oli monia mielenkiintoisia luentoja.  Shelly Chadha WHO:sta kertoi kuulovammaisuudesta yleisellä tasolla, mm. kuulovammaisten määrän selkeästä kasvusta, miten kuulovammoja voitaisiin estää, miten turvata kaikille yhtäläiset oikeudet esimerkiksi kuulolaitteisiin, kommunikaatioon jne.

Manfred Hintermair luennoi isien roolista kuulovammaisen lapsen elämässä. Usein isät ovat taka-alalla ”näkymättömiä pelaajia”, mutta todistetusti heidän roolinsa ja merkityksensä on kuitenkin suuri.

Maria Bitner-Glindzicz kertoi genetiikasta ja miten nykytekniikalla päästään pureutumaan jo todella syvälle geeniperimäämme. Hän kertoi mielenkiintoisia esimerkkejä erilaisista kuulovammaa aiheuttavista geneettisistä muutoksista.

Erittäin koskettavat puheenvuorot kuulimme kahdelta vanhemmalta. Anisa Ibrahimovic Bosnia-Herzegovinasta ja Joel Tonny Mwesigwa kertoivat oman tarinansa ja oman maansa tilanteesta. Heitä kuunnellessa ei voinut kuin todeta, miten hyvin asiat meillä Suomessa ovatkaan! On toki paljon parannettavaa, mutta peruspalvelut meillä toimivat, toisin kuin heidän omissa kotimaassaan. Toisena päivänä kuulimme, miten varhaisen puuttumisen mallia on jalkautettu Iranissa.

Michael Harrison piti erittäin mielenkiintoisen luennon tekniikasta ja sen tuomista mahdollisuuksista yhä alati kehittyvän teknologian saralla.

Erittäin mielenkiintoinen oli myös luento monikielisyydestä ja aiheeseen liittyvistä tutkimustuloksista. Yhä useampi perhehän käyttää enemmän kuin yhtä kieltä.

Kansainvälisen yhteistyö vanhempainjärjestöjen välillä

Ennen konferenssia osallistuimme GPODHH:n (Global Coalition of Parents of Deaf and Hard-of-Hearing Children) kokoukseen, jossa Sari toimii Fepedan edustajana. GPODHH kokoustaa normaalisti Skypen välityksellä, mutta live-kokoukset on sovittu pidettävän aina FCEI-konferenssin yhteydessä. Asiaa oli listalla paljon, emmekä ehtineet kaikkea käsitellä. Sovimme kuitenkin mm. yhteistyön tiivistämisestä Fepedan kanssa. Mitä tämä käytännössä tuo tullessaan, on vielä auki. Tekemällä yhteistyötä meillä on kuitenkin paremmat mahdollisuudet vaikuttaa asioihin ylemmällä tasolla.

Fepedan näkökulmasta viikko oli onnistunut verkostoitumisen näkökulmasta. Löysimme uusia kontakteja moniin maihin (Serbia, Puola, UK, Norja, Venäjä). Ainakin Serbiasta ja Puolasta saanemme osallistujan tutustumaan seuraavaan Fepedan kokoukseen.

Suomesta mukana oli Anu Reunanen.  Fepedalla oli oma esittelypöytä ja kopioimme Juniori-ohjelman esitteitä ja pääsimme kertomaan myös siitä (herätti paljon mielenkiintoa!).

Lausunto

FEPEDA on yhdessä muiden eurooppalaisten kuuloalan järjestöjen kanssa antanut lausunnon, joka koskee vammaisten henkilöiden oikeutta avun saamiseen ja avun kutsumiseen hätätilanteissa.

Tutustu lausuntoon: EMERGENCY CALL TO THE COUNCIL – Final

Kuulumisia Fepedan hallituksen kokouksesta

Fepeda piti vuoden 2018 ensimmäisen hallituksen kokouksensa 13.-14.4. Saksan Frankfurtissa. Paikalla oli osallistujia kaikkiaan kahdeksasta maasta.

Kokouksessa keskusteltiin vilkkaasti Fepedan tämän vuoden painopisteistä kuten esimerkiksi eurooppalaisten perheiden keskinäisestä verkostoitumisesta sekä vertaistuen antamisesta ja saamisesta. Tämän vuoden yksi konkreettinen tavoite on rohkaista jäsenmaita kutsumaan muiden maiden perheitä omille perheleireilleen. Useampi maa kertoikin olevansa halukas ottamaan perheitä omille perheleireilleen sekä olevansa itse kiinnostuneita osallistumaan muiden maiden perheleireille. Monet olivat myös kiinnostuneita osallistumaan Suomen KLVL:n Kesäpäiville. Mahtavaa!

Hallituksen kokouksessa keskustelimme myös Fepedan perheleirin järjestämisestä. Koska edellisestä perheleiristä on aikaa jo seitsemän vuotta, selkeä tahtotila oli, että leiri pidettäisiin mahdollisimman pian. Hallitus keskusteli paikasta ja ajankohdasta päätyen lopulta siihen, että leirin suunnittelu aloitetaan välittömästi tavoitteena järjestää leiri Saksassa jo vuonna 2019. Tästä lisää myöhemmin!

Kokouksen yhteydessä tapasimme myös paikallisen yhdistyksen jäseniä ja vaihdoimme ajatuksia kuulovamma-alan ajankohtaisista asioista.

Virallisen kokouksen ohessa Fepeda järjesti ensimmäistä kertaa ohjelmaa myös nuorille. ”FEPEDA Teens” olikin menestys ja mukana olleet lapset ja nuoret pääsivät tutustumaan toisiinsa ja toistensa kulttuureihin. Ohjelmassa oli myös tutustumista Frankfurtiin ja sen nähtävyyksiin.

Kuulumisia Fepedan työvaliokunnan kokouksesta

Fepedan työvaliokunta piti ensimmäisen kokouksensa uuden puheenjohtajan johdolla. Ensimmäisessä kokouksessa saatiin monia asioita valmiiksi ja eteenpäin!

Kokouksessa käsiteltiin mm. tämän vuoden toimintasuunnitelmaa sekä käytiin läpi työvaliokunnan työstämä SWOT-analyysi järjestön vahvuuksista, mahdollisuuksista ja toisaalta kehittämiskohteista.

Tämän vuoden toiminta painottuu ja keskittyy erityisesti kuulovammaisten lasten perheisiin ja tietoisuuden lisäämiseen kansallisella tasolla siitä, mikä Fepeda on. Tavoitteena on osallistaa eri maiden perheitä mukaan toimintaan mm. Fepedan nettisivujen kautta ja edistää perheiden osallistumismahdollisuuksia eri maiden perhepäiville. Näistä ideoista kerromme myöhemmin lisää!

Edunvalvonnan saralla Fepeda teetti viime vuoden lopulla kyselyn kuulolaitteista ja niiden saatavuudesta ja laadusta eri Euroopan maissa. Kyselyn pohjalta voidaan todeta, että joissakin maissa tilanne on erittäin huono. Aiheen tiimoilta on julkaistu tiedote.

Lopuksi muistutus kaikille, että ilmoittautuminen Itävallassa järjestettävään FCEI-konferenssiin (www.fcei.at) on edelleen käynnissä. Konferenssi kerää joka toinen vuosi yhteen kuulovammaisten lasten vanhemmat ja kuuloalan ammattilaiset. Jos kiinnostuit, Fepedan sihteeristöstä saat lisätietoja (petra.paloposki2 (at) gmail.com).


 

Valikko